Förra året skapade jag och Maria-Pia Gottberg ett initiativ som vi kallade för ”Känslouppropet”. Målet var att sätta barns känslor på kartan och vi var ett gäng som bloggade och gjorde inlägg på Facebook och på Instagram i samband med skolstarten.

I årets upplaga av känslouppropet har vi tema relationer. Relationer är oerhört viktiga för oss människor och när vi har koll på våra känslor blir det mycket enklare för oss att skapa och upprätthålla långsiktigt goda relationer.

Just det här med känslor och relationer är något som jag har funderat mycket på i mitt eget liv. Och i takt med att jag har fått bättre koll på mina känslor har mina relationer förbättrats. När jag säger att jag har fått ”koll på mina känslor” menar jag att jag lärt mig möta det som ligger till grunden för känslan och att våga kommunicera det.

Snarare än att tänka arga, irriterade tankar och peka finger på andra så går jag till botten med vad känslan väcker i mig. Sedan jag vågat möta rädslan och berätta hur det känns har det blivit oerhört mycket enklare att vara människa.

Här är några exempel på rädslor som jag hittat under ilska, frustration och irritation:

 

Jag är rädd för att inte bli älskad om jag är svag.

Jag är rädd för att jag inte duger om jag inte presterar.

Jag är rädd för att visa dig hur ledsen jag är.

Jag är rädd för att bli bortvald.

 

Och jag tror inte att det bara är jag som känner så. Jag tror att alla människor bär på samma rädslor. I min erfarenhet så slutar alla konflikter att eskalera i samma ögonblick som jag väljer att vara sårbar inför mig själv och andra.

 

Känslouppropet

 

Om du inte redan gör det, gå gärna in och gilla vår Facebooksida och välkommen att delta på ett sätt som passar dig. Skriv egna inlägg, läs och kommentera och prata med människorna i din omgivning.

Läs gärna fler inlägg här i bloggen. På samma tema tipsar jag om Vad är det våra pojkar behöver?