”Du borde spela in filmer och lägga upp på YouTube”, sa min kompis Andrea i höstas. Vi spenderade en helg tillsammans på hennes lantställe och kommentaren var apropå att jag delade med mig av ett gäng av de saker som jag lärt mig under åren som egenföretagare.

Spontant kände jag att jag varken orkade eller hade lust att ta tag i det här med film. Jag vet att jag är grym på berättelser och jag är duktig på att berätta när de kommer till mig i stunden. Men att kunna leverera en specifik berättelse vid en given tidpunkt framför en kamera – det är något helt annat. Av erfarenhet vet jag får ”I see dead people”- uttrycket i ansiktet så fort jag börjar tänka och koncentrera mig. Och då slutar det omedelbart vara trevligt att titta och lyssna på mig.

Sedan insåg jag att min reaktion framför kameran påminner väldigt mycket om hur det var när jag skulle börja sjunga inför publik. Jag minns att det var hur enkelt som helst att sjunga för skojs skull hemma i köket samtidigt som det nästan kändes omöjligt att ställa mig och sjunga en bestämd låt inför andra. Men med ganska mycket övning har det blivit mycket bättre. Efter ungefär 20 framträdanden har scenskräcken lagt sig och idag tycker jag det är roligt att uppträda.

Och när jag tänker efter så gick jag ju faktiskt en tvådagarskurs i iMovie för ett par år sedan. Så jag tänker att jag ger det ett försök. Inte minst för att det finns en sådan oerhört stor möjlighet till förbättring. Tur att jag älskar att misslyckas.

Så inom ramen för drömuppdraget vill jag under året göra tio stycken korta filmer där jag berättar om storytelling. Och jag vill tycka att det är roligt. Om jag kan titta på mig själv utan att svettas är det en bonus. Hemmastudion är riggad med värsta proffsljuset, manuset till den första filmen är skrivet så det första trevande försöket beräknas gå av stapeln här i veckan.

Barnen tyckte att det var måttligt imponerande att jag skulle bli Youtuber. Men vad fattar väl sådana småkottar? Inte hur cool jag är i alla fall.

Här kan du läsa om Drömuppdrag 1 – Kulturbärande storytelling, Drömuppdrag 2 – Det svenska litteraturundret och Drömuppdrag 3 – Föreställningen på turné.

youtuber1

PS

Jag har även ett gäng entreprenörskollegor som jag också tänker skulle ha god nytta av att göra korta filmer där de presenterar sina skills. Dessa kommer att kontaktas så snart jag blivit lite varmare i kläderna!