När vår familj ska ut och resa långt brukar barnen få ladda ner en film och ett par nya spel till surfplattorna. Det ger oss vuxna chansen att prata med varandra och att lyssna ikapp på årets sommar- och vinterpratare. Efter några timmar brukar dock barnen tröttna på skärmarna och insistera på att vuxenradion byts ut mot något som passar dem bättre.

Men plötsligt händer det. Ungefär tio minuter in i skådespelaren Olof Wretlings vinterprat märker jag att båda barnen sitter och lyssnar uppmärksamt. Och under timmen som följde var hela familjen hänförd av Olofs berättelse om alla sina diagnoser.

”Finns det någon annan komiker vi kan lyssna på?” undrade 11-åringen när programmet var slut.

”Komiker?” tänkte jag och kände mig som ett frågetecken. Visst hade programmet varit roligt, men det var inte humorn som hade gjort det största intrycket på mig. Jag hade hört en stark berättelse om att möta motgång i livet. Om att känna sig fel och om den där lättnaden som uppstår när man inser att man, trots sina egenheter, är precis som man ska vara.

När jag funderat en stund insåg jag att en av alla de många bra saker med Olofs berättelse var att den hade flera bottnar. Han presenterade en buffé som hade något för både stora och små. Den riktigt kryddiga maten var framdukad på vackra uppläggningsfat på ena sidan av bordet. På andra sidan stod rostfria kärl med korv, makaroner och ketchup. Mums för alla.

Det är något alldeles magiskt med vackert vävda berättelser. De engagerar, väcker känslor och får oss att använda vår fantasi. Och inte minst; de kan få en 9-åring och en 11-åring med spring i benen att lyssna på ett komplext och svårt ämne – i en timme. Hade Olof istället valt att redogöra för barndomens utmaningar på ett mer traditionellt sätt hade kottarna utan tvekan krävt att ersätta honom med Sean Banan.

Om någon som läser det här känner Olof Wretling så hälsa och tacka så mycket för ett vinterprat som berörde alla i hela familjen. Från 9 till 49. Och säg att vi älskar västerbottniska!

Olof Wretling

Vill du lyssna på programmet så gör du det här.