Eller, nja. Nu ljög jag. Men jag tänker att du som verkligen behöver läsa det här skulle lockas av just den rubriken. Så ta ett par minuter och läs – jag lovar att det kommer att vara värt det!

Goda relationer är det viktigaste som finns för mig. Och i alla relationer blir det konflikter. Därför var det väldigt opraktiskt för mig att jag inte vågade prata om det som trasslade. Men eftersom jag verkligen ville ha goda relationer fick jag till sist bita i det sura äpplet och utmana min konflikträdsla.

När jag började gräva i konflikträdsletunnan insåg jag att det som hindrade mig från att ta konflikter var att jag var rädd för de känslor som konflikten skulle röra upp. Och när jag slutade fly ifrån mina känslor blev det genast mycket mindre laddat med konflikter. För mig ledde alltså koll på mina känslor till bättre relationer – och så tror jag att det funkar för alla människor.

Men går det inte bara att undvika konflikter då? Till exempel genom att vara jätte, jättesnäll eller genom att läsa andras tankar? Eller genom att bara hänga med genuint genomhärliga människor? Sorry, det funkar inte så. Om vi hela tiden navigerar utifrån att undvika konflikter kommer vi aldrig någonstans.

Definitionen på en konflikt är kort och gott ”när en vilja, ett behov eller en önskan möter motstånd”. Jag har hittills inte mött en människa som varken vill, behöver eller önskar något. Däremot har jag mött många som har väldigt svårt att kommunicera sin vilja, önskan eller sitt behov. Och det är då det blir problem.

Det är inte viljan, behovet eller önskningen som eskalerar konflikten. Det är när vi av olika anledningar inte kommunicerar med varandra som väldigt, väldigt små saker kan leda till stora konflikter. Det är först när vi planterar det lilla konfliktfröet, och låter det gro, som det leder till söndring och bitterhet.

I dag vet jag att en konflikt inte behöver leda till slutet på en relation. Jag skulle till och med säga att konflikter som vi möter utvecklar våra relationer och gör dem starkare.

Besök känslouppropets Facebooksida för fler känsliga betraktelser.

relationer2

Här är en bild på mig och den som står mig närmst. Aka, den som jag har flest konflikter med.