Ny forskning har visat att hjärnan är mycket mer socialt konstruerad än tidigare. Våra hjärnor reagerar på sociala hot på samma sätt som om vi skulle möta en björn i skogen. Och genom att ta lite tid för att säkerställa att vi inte triggar hotresponsen hos dem vi pratar med eller föreläser för har vi ökat våra chanser att nå fram. Det är när vi känner oss trygga och lugna som vi är öppna för ny information.

I en trygg miljö fungerar hjärnan som dubbelfästande tejp. När vi hamnar i hotresponsen förvandlas hjärnan till teflon. Allt rinner av.

1) Våga vara sårbar

Det är inte de som har den mest välputsade fasaden som vi tycker mest om. Tvärtom upplever hjärnan det som ett hot i fall någon tycker sig vara bättre än oss. Är du nervös, berätta det. Har du ramlat när du var ute med hunden, berätta det. Körde du fel på vägen hur, berätta det!

2) Skapa visshet

Hjärnan är programmerad att säkra vår överlevnad. På den tiden vi levde i grottor eller ute på savannen så var det helt avgörande för vår överlevnad att vi reagerade på saker som avviker. Som exempelvis en tiger som kommer smygande. Och även om vi sällan möter tigrar i vår vardag så håller hjärnan ändå på att scanna av omgivningen.

Därför är det bra att berätta för publiken hur det ligger till. Jag hade en gång en collegeprofessor som var gravid, men som inte sa ett ljud om det. För varje vecka växte magen och trots att jag inte hade med saken att göra störde det min koncentration. Vad kommer hända? Får vi vikarie?

För ett tag sedan var jag på ett heldagsseminarium där alla talare hade kostym. Sedan kliver en kvinna i jeans upp på scen. Jag hajade till direkt, men sedan berättade att hon hade jeans på sig eftersom Swiss Airlines hade tappat bort hennes väska. Då kunde hjärnan koppla av.

3) Var ödmjuk

Hjärnan reagerar med hot om vi exempelvis upplever att någon försöker att pådyvla oss en åsikt. När jag träffade en man som skulle gå igenom mitt DISC-resultat hamnade jag i hotresponsen direkt när han menade att han hade bättre koll på mig utifrån testresultatet än vad jag hade själv. Oavsett om han hade en poäng eller inte så nådde han inte fram sitt budskap till mig.

Presentera ditt budskap på ett sätt så att mottagaren känner att hen själv kan välja om hen vill ta emot det.