Lördagen den 12 november 2016 gifte sig Henrik och Paula på Rockelstad Slott i Sörmland. Det var en solig glittrande dag – som gjord för att gifta sig på och ett 70-tal gäster hade samlats för att fira.

Ett par månader tidigare hade Henrik hört av sig till mig och frågat om jag kunde sjunga på ceremonin. De ville att jag skulle sjunga två sånger; en i början av ceremonin och en i slutet. De valde dels ”Av längtan till dig”, som är en riktig klassiker i bröllopssammanhang, och dels fick jag förtroendet att specialskriva en sång till dem.

För att kunna skriva låten bad jag Henrik och Paula att mejla mig information om sig själva. Vilka är de? Hur träffades? Vad kännetecknar dem och deras relation. Och när de funderat en stund och återkommit med sina funderingar skred jag till verket. När jag var klar med texten tonsatte Maria Skanselid den.

Så här blev första versen: 

”På västkusten i skärgården,
det var sommar då,
att jag träffat rätt tog bara,
sekunder att förstå.

Min blick fångade dina ögon,
i krognattens brus.
Och de glittrade som havet gör,
I solens ljus.”

Den specialskrivna låten var en överraskning för bröllopsgästerna. Tillsammans med gitarristen Olof Liljegren framförde jag ”I Fjällbacka blev natten till dag” precis i slutet av ceremonin. Jag såg många stora leenden när de insåg att texten faktiskt handlade om det nygifta paret Henrik och Paula.

tager-du

 

Specialskrivna låtar är en självklart utveckling av mitt storytellingkoncept. Och att berättelser inte är begränsade till det talade eller skrivna ordet håller till och med Svenska Akademien, som ju utnämnde Bob Dylan till årets Nobelpristagare i litteratur, med mig om.

Hör av dig till mig om du vill ha en specialskriven låt till ett bröllop, jubileum, dop eller till en begravning.