Veronica Linarfve, du är en framgångsrik resereporter som har besökt jordens alla hörn för en rad olika tidningars räkning. Konkurrensen är tuff. Vad är det som gör att tidningarna nappar på just dina berättelser?

– Jag fick mitt genombrott som journalist när jag var i Sydafrika och rapporterade inför VM i fotboll. Istället för att hoppa på standardprogrammet, och låta mig vallas runt på arenorna som var under konstruktion, valde jag en helt annan vinkel. Det gjorde att mitt reportage stack ut och köptes.

Hur gör man när man väljer vinkel?

– Man ställer frågan: ”Vad är grejen med det här?” För det mesta kommer det första som dyker upp vara det som man ska fokusera på. Det tuffaste arbetet är sedan att våga välja bort. Svävar man ut och inte håller sig till ämnet blir det otydligt för mottagaren. Det gäller att verkligen grotta ner sig i vinkeln man valt.

Så vad var det för vinkel du valde där i Sydafrika inför fotbolls VM?

– Jag ville skriva om hur det stora mästerskapet påverkade den enskilda människan i samhällets utkant. Så min fotograf och jag åkte till kåkstaden, blev bekanta med en före detta rånare och skildrade förberedelserna inför VM utifrån hans perspektiv. För honom innebar VM att han hade fått vatten och el indraget till sin bostad och att han hade fått arbete som guide.

Har du något annat tips hur man kan göra för att göra storyn mer spännande?

– Ta in alla sinnen i texten. Man känner hur hjärtat slår, känner det kalla dörrhandtaget eller hör det oroväckande dunkande ljudet från motorn. Exempel är också bra. Att berätta att mannen i kåkstaden spolade i toaletten tio gånger för att visa oss hur fantastiskt det var är förstås starkare än att skriva att han verkligen var glad och tacksam.

Veronica